Σε ύφεση ο κλάδος της μεταποίησης

Σε ύφεση ο κλάδος της μεταποίησης

Αρ. Πρωτ. 21225/03.08.2011

Προς Υπουργό:

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο κλάδος της μεταποίησης στη χώρα μας, με τους δείκτες να παρουσιάζουν κατακόρυφη μείωση. Οι συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο για τον μήνα Ιούλιο ήταν ιδιαιτέρως άσχημες, με την εξασθενημένη εγχώρια ζήτηση και τη συρρίκνωση των παραγγελιών, να οδηγούν σε μείωση τιμών και σε περικοπή θέσεων εργασίας. Η τραγική κατάσταση, που διαγράφεται στον τομέα της μεταποίησης, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανησυχεί τους κατασκευαστές και τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, λόγω της εξασθένησης της ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι  ρυθμός των περικοπών, ήταν ο ταχύτερος των τελευταίων πέντε μηνών. Οι συνθήκες είναι προβληματικές και ο όγκος παραγωγής μειώθηκε αισθητά. Οι νέες παραγγελίες, που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές, μειώθηκαν τον μήνα Ιούλιο, παρόλο που η ζήτηση από το εξωτερικό για προϊόντα του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνέχισε να βελτιώνεται. Οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών ήταν ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στη σημαντική αύξηση των τιμών εισροών. Η αύξησή τους ωστόσο, αν και σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ήταν η βραδύτερη από το Νοέμβριο του 2009.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, που υπάρχει στον κλάδο της μεταποίησης στη χώρα μας;